ORDINA BLOGT

Adventure @ Ordina

Na een jaar als SAP consultant in Engeland gewerkt te hebben, maakte ik in 2008 de overstap naar Ordina. Waar het management er bij mijn vorige werkgever op stond dat we dagelijks in pak en das present waren, was er bij Ordina sprake van een enigszins andere bedrijfscultuur. Dit werd me in mijn eerste maand onder ordinese vlag onmiddellijk duidelijk tijdens een zeer geslaagd familie weekend in Texel. Geen grootdoenerij maar vriendelijke en competente mensen die met beide voeten op de grond staan en als geen ander weten hoe er gefeest moet worden.

  • Adventure @ Ordina
  • 27 februari 2015

Mijn keuze voor Ordina werd in grote mate gestuurd door een sterke verankering met brede wortels in de  Vlaams markt. Het klantenportfolio in de industrie en utilities sector was hierbij een bijkomend argument om destijds voor Ordina te kiezen. Gezien mijn specialisatie in SAP Enterprise Asset Management heb ik in de loop der jaren het brede spectrum van asset management processen bij asset intensieve bedrijven zoals BASF, Fluxys, Indaver en Infrax mogen ervaren en optimaliseren. Mijn persoonlijke voorkeur om me te specialiseren in één vakgebied werd door Ordina altijd gerespecteerd. Uiteindelijk wenst de klant geen generalist maar een specialist ter zake. De drijfveer om als consultant voor meerdere klanten gewerkt te hebben is ook iets dat door Ordina gesterkt wordt. Cameleon gedrag is hierbij inherent aan de job, waarbij een breed referentiekader de beste voedingsbodem is om je als consultant te ontplooien.

Bij aanvang van mijn carrière stelde ik me de vraag aan welke voorwaarden ik zou moeten voldoen om een goed SAP consultant te worden. Acht jaar later stel ik vast dat er geen ‘shortcut to succes’  bestaat. Een goede opleiding is essentieel, maar enkel door commitment, ervaring en een continue  honger naar nieuwe informatie zal je groeien. Een certificering maakt je niet in een opslag een expert. Kennis van bedrijfsprocessen, goede communicatieve vaardigheden en het begrijpen van de business zijn essentieel. Op al deze vlakken tracht Ordina je te stimuleren en het beste in je naar boven te halen, maar uiteindelijk zal je zelf door passie voor de job het verschil kunnen maken voor de klant.

Het is extreem moeilijk en wat mij betreft haast onmogelijk om aan een volslagen onbekende in het wereldje in enkele zinnen uit te leggen wat een job als SAP consultant inhoudt. Als SAP consultant spreek je zowel business taal als technische taal. Systeemkennis is een vereiste, maar daarmee kan je het verschil niet maken. Uiteraard moet je op de hoogte zijn van de meest recente SAP releases, enhancement packages, SAP offerings, discussies op blogs & wikis. Maar in de eerste plaats wenst de klant een oplossing op maat van zijn probleem. Ze willen dat je meedenkt en hun processen begrijpt. Dit gaat vaak verder dan IT gerelateerde onderwerpen. Op het eerste zicht denk je misschien geen meerwaarde te bieden door het verschil te kennen tussen een gelijkrichter en een wisselrichter, tussen transformatoren en condensatoren, tussen centrifugaalpompen en volumetrische pompen. Maar het is net door deze extra effort te leveren, dat de klant ziet dat je bereid bent om je in zijn business te verdiepen en procesgerelateerde discussies ten gronde te kunnen voeren. En net hierin is Ordina enorm sterk, een mooi voorbeeld van de ‘connectivate’ gedachte binnen ons bedrijf.   

 

Over de auteur:

Adventure @ Ordina

Rudi Deckers is Functional SAP Consultant bij Ordina. Hij werkte graag mee aan de promotie van de nieuwe Ordina wervingscampagne "Looking for Adventure". Ontdek andere getuigenissen en kom meer te weten over de Ordina avonturen via http://lookingforadventure.ordina.be