ORDINA BLOGT

ADVENTURE @ ORDINA

Destination versus Adventure: een gevecht dat voorlopig vlot gewonnen zal worden door die laatste. Aan het begin van een loopbaan in deze sector weet je simpelweg niet welke eindbestemmingen er allemaal zijn of wat ze juist inhouden: Solution Sales, Architect, BU manager, … klinken mooi, maar sluiten ze ook aan bij mijn persoonlijkheid en kwaliteiten? Momenteel heb ik slechts kennis over een heel klein deeltje van het ruime SAP landschap vergaard. Die destination zal dus voor later zijn, eerst adventure...

  • Adventure @ Ordina
  • 16 september 2015

Indien ik het avontuur wil bewaren in mijn leven en carrière, mag de toekomst nog niet vast liggen in mijn hoofd. Dat kleine SAP deeltje zal dus zeker nog uitgebreid worden. Ik wil niet balanceren op een koord tussen routine en sleur, liever op één tussen avontuur en ‘op je bek gaan en weer opstaan’. Het probleem is dat wanneer je vers van de schoolbanken komt - zeker van een economische richting -  je eigenlijk geen flauw idee hebt waar je goed in bent, wat de mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt en wat jouw ‘destination’ kan zijn. Daarom leek financieel consultant de ideale job voor mij: veel nieuwe mensen, begrippen, processen, impulsen… Kortom verschillende richtingen uittesten op korte tijd om te weten te komen waar je interesses liggen.

Zoals vele clueless gemotiveerde jonge twintigers begin je dan bij de Big Four. Hun “vele projecten op korte termijn”, “learning on the job”, “jong dynamisch team” en andere overtuigingszinnetjes, spraken mij wel aan. Dus zo gezegd, zo gedaan, Deloitte ging mijn eerste avontuur worden en daar heb ik achteraf gezien geen spijt van. De lachende zon met rooskleurige bril is echter maar de halve waarheid. Je denkt dat je op restaurant gaat, maar eigenlijk krijg je de ingrediënten en moet je zelf de maaltijd klaarmaken. Je wordt op een project gezet en daar moet je dan zelf je draai vinden, opportuniteiten grijpen en om een nieuw project vragen wanneer de sleur komt piepen. Een hele goede leerschool, maar niet voor iedereen weggelegd.

Na een passage bij de boekhouding van AUDI, kwam ik op het financial controlling departement van Alken-Maes terecht. Hier kreeg ik buiten het financiële analyse gedeelte ook de kans om mee te werken aan een Vendor Invoice Management project (SAP VIM). Dit project, dat als doel had de leveranciersboekhouding te automatiseren, bracht me in contact met functionele SAP analysten en zo ook met enkele van hun taken. Mee schrijven aan de Business Blueprint, document flows uitwerken, opleidingen geven etc. vond ik blijkbaar veel interessanter dan de financiële wereld waar ik in zat en besloot dan maar om mijn prille carrière in die richting te sturen.

Het toeval wil dat het beste SAP consulting bedrijf van de Benelux vlak naast Alken-Maes gelegen is in Mechelen… Het vervolg kan u al raden; een paar weken later zat ik op de bench bij Ordina mijzelf klaar te stomen voor een opdracht als functional consultant. Gezien mijn magere kennis van de functionele aspecten van SAP werden de eerste maanden opgevuld met zelfstudie, interne opleidingen en betrokkenheid bij interne en externe projecten zodat ik rustig in mijn nieuwe rol kon groeien. Wat ik echter het meest apprecieer, is dat ik op geen enkel moment de indruk heb gekregen van het management dat ik een slechte investering was. Zelfs wanneer ik begon te twijfelen of dit pad wel mijn weg was, kreeg ik tijdens een informele lunch of koffiebreak steeds te horen dat ze erg overtuigd waren van mijn potentieel en dat het just a matter of time was vooraleer ik een project zou binnenhalen.

Gesteund door dit vertrouwen en met de opgedane kennis trok ik naar ArcelorMittal voor de vacature van Functional Manager BPS Finance. Onder het mom van ‘een neen heb je, een ja kan je krijgen’ had ik een relaxed, aangenaam en bovenal succesvol gesprek. Of het nu was omdat ze blij waren voor mij dat ik van de bench was, of omdat ze eindelijk een return op hun investment gingen zien (J) maakte mij echt niet uit: de vreugde, gelukwensen en ‘proficiats’ waren oprecht en bevestigden nogmaals mijn gevoel dat dit een warm nest was waar ik altijd graag naar terug zou keren.

Met een kleiner hartje dan normaal moest deze vogel zijn vleugels spreiden en in het onbekende springen... We zijn nu bijna een jaar later en het is waanzinnig hoeveel ik heb bijgeleerd over SAP, project management, interfaces, business tools, etc. Het is al een ongelooflijk avontuur geweest en als ik zie wat er nog gaat komen, zal ik mij zeker niet vervelen de komende maanden. Wat er hierna zal volgen? Nog geen idee eerlijk gezegd. Een goede work-life balance is belangrijk voor mij, momenteel is dat eentje die veel life impliceert, maar wie weet helt die over een paar jaar wel over naar work. Gelukkig hoef je de ‘destination’ niet alleen te zoeken; praten met vrienden/familie en collega’s gecombineerd met je eigen gedachten zullen je wel tot jouw volgende bestemming brengen. Ordina biedt alleszins de kansen en omgeving om te bereiken wat je wil. ‘The Sky is the Limit’, maar er zijn genoeg lage en hoge takken waar het ook wel leuk vertoeven is.  

 

 

Over de auteur:

Adventure @ Ordina

Ruben Polspoel is Functional SAP Consultant bij Ordina. Hij werkte graag mee aan de promotie van de nieuwe Ordina wervingscampagne "Looking for Adventure". Ontdek andere getuigenissen en kom meer te weten over de Ordina avonturen via http://lookingforadventure.ordina.be