ORDINA BLOGT

Adventure @ Ordina

Competence Center Mobile – een nieuw avontuur

  • Adventure @ Ordina
  • 20 maart 2015

Wie al eens voirge blogpost van mij gelezen heeft, of mijn ‘promo’ filmpje van de jobsite gezien heeft, heeft ongetwijfeld de term Competence Center (kortweg CC) horen vallen.

Onze CC’s, daar zijn we binnen onze unit enorm fier op! Onze unit manager zegt al eens spottend dat we hobby-, of erger nog, naai-clubjes zijn. Maar, daar zit eigenlijk toch ook wel iets van waarheid in: we zijn een groepje collega’s, met dezelfde interesses, en komen een aantal keer per jaar samen om te kijken welke nieuwe ontwikkelingen er binnen ons interessegebied bijgekomen zijn. Of wanneer iemand in zijn vrije tijd met wat dngen geëxperimenteerd heeft, deelt hij in zo’n CC meeting zijn ervaringen en de dingen die hij geleerd heeft. Ook komen één keer per maand de leden van alle CC’s samen om te socializen en contact te houden met elkaar, maar ook om naar 2 sessies te luisteren die elk gegeven worden door een CC. Zo leert iedereen nieuwe dingen bij, ook dingen die misschien niet meteen in zijn of haar core-interessegebeid liggen.

Sinds kort ben ik Lead van het Competence Center Mobile. Voor ik deze ‘rol’ had, ging ik regelmatig naar de maandelijkse CC meetings om wat sessies te volgen of te geven. Maar nu krijg ik dus de verantwoordelijkheid van het CC Mobile. Samen met een groepje collega’s die geinteresseerd zijn in mobiele applicatie ontwikkeling, gaan we de nieuwste trends en ontwikkelingen op dit gebied nauw in het oog houden. We streven er ook naar om van ons clubje de referentie binnen Ordina te maken, wanneer het gaat over mobilele applicatie ontwikkeling.

Met andere woorden, in plaats van dat ik vroeger eerder passief deelnam aan de CC’s (sessies volgen en af en toe eens eentje geven), wordt het Competence Center voor mij ineens een heel stuk actiever: meetings inplannen, topics bedenken, zorgen dat het nodige zelfstudie materiaal aanwezig is op Ordina voor collega’s die zich willen verdiepen in mobile development, ... En natuurlijk ook zorgen dat ik zelf volledig up-to-date blijf.

Toch één van de belangrijkste topics in het CC Mobile is Xamarin. Met deze technologie kunnen we heel gemakkelijk native applicaties schrijven voor zowel iOS, Android en de Windows platformen. En dat in de programmeertaal die we dagdagelijks in onze unit gebruiken: C# (C Sharp). Ik durf eerlijk zeggen dat we binnen Ordina al een vrij goede en solide kennis van deze technologie hebben: ikzelf ben er al veel mee bezig geweest, mijn collega Gill heeft al enkele keren voor Microsoft hieromtrend opleidingen gegeven en enkele van onze consultants hebben met deze technologie al projecten gedaan bij klanten. Het verder uitbouwen van expertise in Xamarin is zeker één van de belangijkste punten binnen deze CC.

Een ander, zeer hot topic, is de komst van Windows 10. De nieuwe versie van het populaire bestuingssysteem van Microsoft, zal ook op de mobiele markt zijn plaatsje innemen. Dit besturingssysteem zal zowel op mobiele toestellen (smartphones, tablets, laptops, ... ) en op iets minder mobiele en triviale devices (de klassieke desktop, maar ook Xbox of zelfs een koelkast) draaien. Zoiets is voor ons, als ‘Windows-ontwikkelaars’, een geweldige uitdaging! Het spreekt vanzelf dat we binnen ons mobiel naai-clubje meteen op deze kar springen om dit hele gebeuren op te volgen, de mogelijkheden te bekijken en al een zekere expertise beginnen op te bouwen hierin. Spannende, leerrijke en waarschijnlijk ook wel frustrerende tijden gaan we tegemoet; daar ben ik zeker van!

Ordina heeft mij het vertrouwen gegeven om het mobile hobby clubje te leiden en ik zie dit helemaal zitten! Dit wordt zonder twijfel een geweldig avontuur!

Over de auteur:

Adventure @ Ordina

Pieter Nijs is Microsoft Consultant bij Ordina. Hij werkte graag mee aan de promotie van de nieuwe Ordina wervingscampagne "Looking for Adventure". Ontdek andere getuigenissen en kom meer te weten over de Ordina avonturen via http://lookingforadventure.ordina.be