ORDINA BLOGT

Kickstart @ Ordina

In augustus zijn we gestart met het jaarlijks kickstartopleidingsprogramma voor afstudeerders. Deze blog is een verslag van de ervaringen van de VisionWorks kickstarters.

  • Kickstart VisionWorks
  • 15 september 2015

Week 1

Eindelijk afgestudeerd! Dat dachten we toen we in juli vernamen dat we geslaagd waren. Pas aan het einde van je academische loopbaan merk je hoe de tijd kan vliegen. Wij toch. Het leek of we ons vorige week nog op het secretariaat van de hogeschool/universiteit kwamen aanmelden, terwijl we vandaag ons diploma reeds op zak hebben en zelfs onze eerste werkdagen achter de rug hebben.

Nu ja, ‘werken’. De eerste weken van onze loopbaan bij Ordina bestaan immers uit continue opleiding en trainingen, om ons klaar te stomen voor het echte consultancy werk. Vreemd toch, hoe sommigen van ons tot 5 jaar gestudeerd hebben, maar nog steeds niet klaar zijn om als consultant een bedrijfsprobleem op te lossen.

Deze kickstart is niet enkel fijn omdat het in lijn ligt met onze academische opleiding die nog niet ver achter ons ligt, maar ook omdat veel van de trainingen plaatsvinden met kickstarters van alle business units samen. Het is onwaarschijnlijk hoeveel mensen we op één week tijd hebben leren kennen. Mensen met diverse achtergronden, maar toch zitten we met z’n allen in het zelfde schuitje. De eerste week van de opleiding bestaat immers uit algemene trainingen, los van de specifieke business unit programma’s. Zo kregen we een intensieve 3-daagse opleiding in consultancy skills met een sterke focus op het voeren van intakegesprekken en het aankaarten van problemen. Skills die aan de hogeschool/universiteit nooit aan bod kwamen. Verder werden we getraind in SCRUM. De eerste dag was er nog geen specifieke training, maar werden we ingelijfd in de cultuur van Ordina en leerden we de andere kickstarters kennen. Bovendien kregen we op deze dag onze laptop en wagen. Een beter welkomstgeschenk konden we ons niet bedenken.

Los daarvan blikken we terug op een zeer fijne en leerrijke week, die net zoals onze studententijd voorbij is gevlogen.  Na de algemene opleiding deze week, start volgende week de meer technische kant van de opleiding. We kijken er naar uit!

 

Week 2

Ondertussen is week 2 van de opleiding afgelopen en staan we klaar in de startblokken voor week 3. In week 2 werden we ondergedompeld in de wereld van BI waarbij de focus lag op T-SQL en de Power BI extensie in Excel. De meest belangrijke onderdelen van T-SQL zijn aan bod gekomen en we hebben veel oefenmateriaal gekregen om voor te bereiden op het examen (Exam 70-461: Microsoft SQL Server 2012 Querying).

Komende week gaan we nog dieper in op het Business Intelligence verhaal met de basis van SSIS, SSAS, SSRS en Datazen.  Daarna verschuift de focus naar Data Science, waarbij we een introductie krijgen tot ‘R’ en een cursus lineaire algebra.

 

Week 3

De afgelopen week kunnen we beschouwen als een overgangsweek van het traditionele BI-verhaal naar het Data Science gebeuren. Voor sommigen een verademing, voor anderen het begin van een - mogelijk zware - periode met veel extra studie-uren na het werk en in het weekend.

We gingen de eerste 2 dagen dus nog gewoon verder door op de mogelijkheden binnen Microsoft BI, met drie halve dagen waarin we een overview kregen van de belangrijkste functies die SSIS, SSRS en SSAS te bieden hebben. Daarnaast keken we ook nog een halve dag naar een nieuwe rapporteringstool die Microsoft eerder dit jaar aankocht, namelijk DataZen. Het feit dat we al deze verschillende zaken telkens op één halve dag moesten bekijken, maakte het zowel voor ons als de trainers moeilijk om te focussen op wat echt belangrijk was.

Vanaf woensdag schakelden we over naar de data science trainingen. Woensdag kregen we een algemene overview en uitleg over hoe data science nu juist gebruikt wordt/kan worden (hoe past de puzzel in elkaar). Donderdag mochten we voor het eerst naar de Data Innovation Hub in Brussel voor een cursus R. Vrijdag splitsten we ons op, Sim en Wout zaten samen om de eerste stappen te zetten in het opstellen van een nieuw rapport in DataZen en Wouter en Pieter kregen een introductie tot lineaire algebra.

 

Week 4

De eerste training van deze week hebben we doorgebracht in ‘The Brussels Data Innovation Hub’. Gedurende deze training zijn we dieper ingegaan op het weergeven en analyseren van statistische data met behulp van R. Verder hebben we meer geleerd over hypothese toetsen, P-waarden, enzovoort. Dinsdag waren we weer gesplitst, Wout en Sim werkten als BI’ers verder aan hun Datazen project van vorige week. Wouter en Pieter, de Data Scientists, kregen een eerste case voorgeschoteld met een echte bedrijfsproblematiek. Deze case ging over een Stock Optimalisatie vraagstuk waarbij een reductie van 5% in stock level gevraagd werd. De volgende 2 dagen werkten Wouter en Pieter verder aan de case om deze uiteindelijk op vrijdag voormiddag te presenteren.

Wout en Sim kregen op woensdag en donderdag een inleiding in Catalyst2020 (een ETL tool).

Vrijdagmiddag begon het weekend een beetje vroeger voor alle kickstarters want we werden verwacht in restaurant L’Artista in Mechelen. Hier kregen we een overheerlijke lunch voorgeschoteld om nadien te beginnen met de geplande teambuilding. Voor de teambuilding werden we verwacht aan het stadhuis van Mechelen. Hier kregen we concrete uitleg omtrent de teambuilding activiteit. De teambuilding bestond uit het spel Target. In dit spel worden er verschillende teams gemaakt. Enkele van deze teams zijn Politie teams en de andere zijn Gangsters. Aan de hand van GPS op een smartphone moeten de politie teams de gangsters proberen te pakken krijgen. Na deze schitterende namiddag zijn we dan begonnen aan een prachtig weekend, waarbij sommigen onder ons op zaterdag opnieuw hadden afgesproken op Maanrock in Mechelen.

Week 5

Het was weer een bewogen week voor de VisionWorks kickstarters. Het is ongelooflijk hoeveel we reeds geleerd hebben in amper 1 maand opleiding. En wij die dachten dat de hogeschool/universiteit hier voor dienden... Na elke week voelen we ons een beetje meer klaar om aan het echte werkleven te beginnen. Daar waar de BI kickstarters worden klaargestoomd voor hun eerste echte project voor Unilever, worden de data scientists steeds dieper getraind in het statistische/kwantitatieve verhaal. Deze steeds dieper wordende kennis geeft een enorme boost aan het vertrouwen. Met nog een maand opleiding in het verschiet zijn we helemaal klaar om aan het echte werk te beginnen. 

In de vorige blog kwam reeds aan bod dat de wegen van de BI en data science kickstarters gesplitst zijn. Wout en Sim, de BI kickstarters, hebben nog steeds de handen vol met het Catalyst2020 project. Dit verloopt niet zonder slag of stoot. Maar een project dat van een leien dakje zou lopen zou dan ook alles behalve leerrijk zijn. Bovendien zorgen doorzettingsvermogen en motivatie er voor dat het project toch goed vordert.

Zoals geschreven in de vorige blog hebben de data scientists, Wouter en Pieter, vorige week een leerrijke ervaring gehad met een hands-on project. Deze week werd besteed aan diepere training in het statistische/kwantitatieve verhaal om ons klaar te stomen voor een  volgende case. We staan te popelen om de nieuw ontwikkelde kennis te kunnen toepassen op een project uit het verleden!

Ondanks het feit dat onze opleidingsprogramma’s niet meer parallel lopen, zijn er toch mooie vriendschappen onstaan. Eten doen we telkens samen en er liggen plannen op tafel om binnenkort in het weekend een avond te connectivaten met de VisionWorks kickstarters. We kijken er naar uit!

Week 6

Ook deze week bleven de VisionWorks kickstarters opgesplitst in twee groepen, enerzijds de BI’ers en anderzijds de Data Scientists. Hoewel we beiden op een verschillende verdieping op kantoor zitten en dus afgescheiden zijn van elkaar, gaan we nog steeds met zijn allen samen lunchen. Eenmaal per week zakken we ook af naar de Meeza voor ons wekelijks ‘gezond’ broodje.

Op maandag hebben de BI’ers zich volop voorbereid voor de meeting met de klant. Dinsdag was het dan tijd om de klant te ontmoeten en meer inzicht te krijgen in de concrete verwachtingen van het project. Gedurende de rest van de week hebben we dan ook intens verder gewerkt aan dit project, waarvoor we hoofdzakelijk ETL processing en SQL gebruiken.

De Data Scientists hebben nog enkele diepgaande trainingen gekregen over descriptieve en predictieve modellen, waarbij de focus lag op model evaluatie. Deze trainingen hebben ons hopelijk voldoende inzicht verschaft voor de uitgebreide case die we volgende week moeten uitwerken.

Deze case is de Caterpillar Tube Pricing case van Kaggle, waarbij we een model moeten ontwikkelen om de kostprijs van een bepaalde “tube assembly” zo correct mogelijk te voorspellen.

Indien Wouter en Pieter een beter model kunnen uitwerken dan hun begeleider Alexander krijgen alle VW kickstarters een toffe beloning!

Week 7

Deze week werkten Wout en Sim volhardend verder aan hun eerste project voor Unilever. Wouter en Pieter hadden op hun beurt een echte data science case, het maken van een zo goed mogelijk model voor een van de problemen/vragen op de Kaggle site. Ze werkten een hele week toe naar een eindpresentatie van hun model op vrijdag.

Verder hebben Wout en Sim donderdag in de namiddag ook een eerste poging ondernomen om hun eerste certificaat (Microsoft 70-461) te halen. De voorbereiding bleek echter onvoldoende afgestemd op de inhoud van het examen waardoor ze dit examen later nog eens opnieuw zullen afleggen.

Pieter is ook weer begonnen met een vaste vastendag in de week, hij eet nu van maandagavond tot en met dinsdagavond helemaal niets meer. Dit zou hem meer focus geven doorheen de dag, hier hebben we echter nog niet veel van gemerkt J.

 

Wouter, Pieter, Wout en Sim