ORDINA BLOGT

Kickstart @ Ordina

In augustus zijn we gestart met ons jaarlijks kickstartopleidingsprogramma voor afstudeerders. Deze blog is een verslag van de ervaringen van de Microsoft kickstarters.

  • Kickstart Microsoft
  • 15 september 2015

Week 1

Maandag 3 augustus arriveerden we met 6 Microsoft kickstarters bij Ordina voor onze eerste werkdag, best wel spannend. We werden warm verwelkomd en voelden ons meteen op ons gemak. Na een presentatie over Ordina en kennismakingsspelletjes zat de eerste werkdag erop. We gingen naar huis met een goed gevoel en leerden heel wat nieuwe mensen kennen.

De volgende 3 dagen kregen we een intensieve en interactieve training rond “soft skills”. Hier leerden we bijvoorbeeld hoe we als persoon overkomen bij anderen en hoe we in bepaalde situaties kunnen reageren. Deze tips kunnen zeker van pas komen bij een eerste intakegesprek bij de klant. Ook hebben we bepaalde situaties gesimuleerd, die in de leefwereld van een consultant voorkomen. Tijdens de training was er een actrice die zich dan voordeed als bv. project manager. Via rollenspelen konden we dan oefenen hoe we dit gesprek moesten voeren.

Vrijdag kregen we dan een introductietraining over SCRUM. We kregen de theorie hierrond en pasten deze toe op kleine praktijkvoorbeelden.

Na deze eerste week hebben we een goede basis om op terug te vallen bij situaties zoals een eerste gesprek bij een klant of samenwerken in een scrum-team. Doordat de trainingen zo interactief waren hebben we ons tijdens de eerste werkweek goed geamuseerd!

Week 2

In de tweede week van de kickstartopleiding startten we met het technische gedeelte van de opleiding. Op een interactieve manier maakten we kennis met leuke topics zoals ALM & TFS, C#, Design Patterns, SQL, EF, Unit Testing. Tijdens deze week zijn we ook een hechter team gaan vormen. De derde dag hebben we kennis gemaakt met onze favoriete taal, C#. In een hoog tempo kregen we les van een senior consultant die zijn ervaringen graag met ons deelde.

We kregen ook een project om de gezonde concurrentie aan te gaan met onze collega Java kickstarters. Challenge accepted, we love generics team Coco to the rescue!

Verder hebben we samen met een senior consultant onze devcase opgestart en ons domeinmodel aangemaakt. We kregen ook de kans om onze eerste CC- meeting (competence center meeting) te volgen, waarna we konden “connectivaten” met andere Ordinezen tijdens een lekkere bbq. Daar kregen we te horen dat we boven verwachting scoorden op onze testresultaten!

Tijdens de Unit Testing sessie deden we inspiratie op voor de komende Hackacton. Dit is een fun event waarin groepjes van medewerkers proberen om iets moois te creëren in 24 uur. Toen het idee verspreid werd binnen het team, schreef bijna iedereen zich in. Dus team Coco to the rescue!

Een ding is zeker, bij Ordina hebben onze plaats wel gevonden. We love the adventure!

 

Week 3

Maandag is als de zomer, zie maandag niet als het einde van je weekend maar als het begin van een geweldige week. Bij Ordina werken er heel wat leuke collega’s en dat merk je meteen aan de sfeer als je er binnen komt. Maandag is mijn wekelijkse passie test. Als ik zin hebt om te gaan werken dan weet ik dat ik goed zit. De voorbije 3 weken heb ik nog geen enkele maandag geklaagd om te gaan werken en dat geeft een zalig gevoel.

Ik zit samen met 6 collega’s in het kickstarter project, en we brengen al 3 weken lang 40 uur per week samen door en dat merk je. We zijn een hechte groep geworden die behalve serieus werken ook goed met elkaar kunnen lachen en onnozel doen.

Het is misschien een cliché voor informatici maar na onze uren spelen we zelfs af en toe samen computergames om het teamgevoel nog te versterken. Maar vergis je niet we houden ook van uitgaan en plezier maken. Zo gaan we met onze groep op vrijdag een pintje drinken en een stapje in de wereld zetten.

We doen heel wat samen met onze kickstarter groep, maar uiteraard organiseert Ordina zelf ook heel wat evenementen zodat we onze collega’s beter leren kennen en de sfeer optimaal blijft. Deze week heeft Ordina Bar Plezand georganiseerd. Het hoofdkantoor in Mechelen werd omgetoverd in een beach house met heerlijke hapjes en sangria. Er waren heel wat leuke activiteiten voorzien zoals kubben, limbo en een dansvloer met een geweldige dj.

Als je bij Ordina werkt is het alsof je niet aan het werken bent. Het is er altijd tof en de tijd vliegt voorbij. Voor ik het nog vergeet, hieronder een verslagje over wat we precies gedaan hebben in de derde week van ons opleidingsproject.

Deze week hebben we ons bezig gehouden met het schrijven van goede unit tests. Maar ook geleerd hoe je op een goede en kwalitatieve manier aan test-driven development kunt doen. Omdat bij de meeste applicaties de gegevens in een databank wordt bewaard, hebben we geleerd wat de beste manieren zijn om een database model op te stellen. Ook hebben we een alternatieve manier gezien waarbij je vanuit de code een database model kan laten generen.

“The only way to do great work is to love what you do, pleasure in the job puts perfection in the work”

 

Week 4

In week 4 werd er gefocust op de applicatie front-end. Topics zoals HTML, JavaScript en CSS werden opgefrist, en er werd verdiept in ASP.NET MVC en Web API. Alles samen alles wat een .NET ontwikkelaar nodig heeft om mooie, responsieve web applicaties te bouwen!

Aan het einde van de week, wanneer de concentratie te laag werd, maar de concentratie aan cafeïne in het bloed dan weer hoog was, was het tijd voor afwisseling. ’s Middags was er een ravioli lunch voorzien in l’ Artista, een Italiaans restaurant in het centrum van Mechelen. Na deze maaltijd was het tijd voor onze teambuildingactiviteit in Mechelen. De groep kickstarters werden opgedeeld in 2 groepen die elk een spel Target speelden.

Target is een GPS-spel waarbij een groep bandieten uit de klauwen van drie politie eenheden moet blijven, maar in de tussentijd “criminele” activiteiten moet verrichten om voldoende punten te verzamelen. Spanning en actie verzekerd!

Uiteindelijk sloten we de week af met een fris drankje op een zonnig terras in Mechelen!

 

Week 5

We zitten momenteel halfweg door onze training. Tot nu toe is alles goed verlopen, de sfeer is super en we amuseren ons dagelijks. Ook is het super dat enkele van ons volgende week al aan een echt project mogen meewerken.

Deze week krijgen we les over 3 onderwerpen en een training “Brand yourself” over het verkopen van jezelf. De eerste les was een vervolg op unit testing. We hebben geleerd wat test driven development is. Dit hebben we dan toegepast op onze dev case.

Dinsdag en woensdag stond dan AngularJS op het programma. AngularJS is een populair javascript framework waarmee we websites interactief, dynamisch en responsive kunnen maken. Vele van ons hadden dit nog nooit gebruikt. Dit maakte het extra interessant maar tegelijk ook moeilijk.

Donderdag kregen we dan Mobile Development van Gill Cleeren. Hij heeft ons de evolutie van het Windows Mobile development toegelicht tot waar we staan vandaag. Daarna heeft hij verschillende controls van Windows 8 mobile toegelicht. Deze hebben we daarna dan kunnen gebruiken in onze eerste Windows 8 app.

De training van vrijdag ging dan over “Brand yourself”. Anders gezegd waren het verschillende tips & tricks om jezelf goed te kunnen verkopen aan klanten. Als consultant is dat heel belangrijk! Uit deze training hebben we toch verschillende tips en tricks opgestoken.

Zoals jullie kunnen zien, was het weer een boeiende week @Ordina!

 

Rob, Liesbet, Sam, Gertjan, Vincent en Tim