ORDINA BLOGT

Ordina Starters aan het woord – Part 1

Eerste indrukken en ervaringen van 2 starters bij Ordina (deel 1).

  • Pieter Nijs
  • 4 maart 2014

Context

In oktober 2013 startte een 10-tal pas afgestudeerden bij Ordina, in onze Microsoft unit. Sindsdien hebben zij een doorgedreven training gekregen (.NET Kickstarter) en allemaal, zonder één uitzondering, zitten ze ondertussen op een project –hetzij bij een klant, of bij Ordina intern. 2 van hen zijn Mathias en Jens. Zij werken momenteel vanuit Ordina Mechelen aan een project voor een klant. Ik had hen al training gegeven tijdens hun eerste weken en werk met hen samen aan dit project. Tijd dus dat ik ze eens op de rooster leg!

JensMathias

In deel 1 van deze blog post reeks, vraag ik naar indrukken en ervaringen omtrent het Kickstarter traject dat Mathias en Jens op Ordina gevolgd hebben.

 

Was het Kickstarter-traject een overtuigende factor om bij Ordina te beginnen?

Mathias: Na wat research naar Ordina zelf was ik reeds overtuigd dat het bedrijf wel een goede match was voor mezelf. Het Kickstarter-traject was dus bijkomstig, maar daarom niet minder interessant als startende consultant!

We werden 3 maanden ondergedompeld in alles wat met .NET te maken heeft, gebracht door senior consultants met reeds heel wat praktijkervaring op zak. Het is een perfecte manier geweest om al onze acedemische kennis te gaan vergelijken met hun real-life ervaringen. De eerste stap naar het bedrijfsleven wordt hierdoor ook net iets gemakkelijker.

Jens:  Ook ik ben niet persé owv het Kickstarter-traject bij Ordina begonnen. In mijn laatste academie jaar heb ik stage gelopen bij Ordina, weliswaar bij een ander team, nl. APS. Dit was een zeer interessante en leerrijke stage, dit was ook de reden waarom ik aan Ordina dacht. En dan meteen zo’n intensief leertraject voorgeschoteld krijgen als starter bij Ordina, was zeker een mooie opportuniteit. In feite was de keuze om te solliciteren bij Ordina een evidentie.

Was dat niet zwaar, die 3 maanden Kickstarter opleiding?

Jens: Zwaar, dat was het wel, maar niet té zwaar. Het was een opleiding die goed uitgebalanceerd was, en waar duidelijk over nagedacht was. Hiermee bedoel ik onder andere dat theoretische lessen goed afgewisseld werden met mini-projectjes. Elke dag was er ook een test, dit vonden we in het begin uiteraard niet zo leuk… Maar ik moet toegeven dat dit toch ook één van de redenen is waarom ik er zoveel van opgestoken heb.

Mathias: Het is inderdaad een zeer intensieve training geweest. 3 maanden lang is er elke dag bakkken informatie op ons afgevuurd. Zwaar was het wel, maar minstens even interessant. Er was, zoals Jens zegt, ook een goede afwisseling tussen theorie en wat praktijk oefeningen. En dan, inderdaad, die dagelijkse testjes… Die maakten het ons dikwijls niet gemakkelijk, maar we hebben het toch overleefd!

Denk je dat dit een goede aanvulling was op wat je al kende vanop school?

Jens: Een goede aanvulling? Zonder enige twijfel! Ook al heb ik mijn diploma behaald op een hogeschool (wat al meer gericht is op praktijkervaring dan een universiteit), waren het vooral de praktijkvoorbeelden die me bijgebleven zijn. Het interessante was dat alle lessen gegeven werden door ervaren Ordinezen, die bij alles wel een voorbeeld konden bedenken van een real-life project. Dit zijn de zaken die je als starter echt onthoudt!

Mathias: De kennis die we opgedaan hebben op school is een zeer goede basis geweest voor onze lancering in de bedrijfswereld, maar tijdens de Kickstarter werd wel duidelijk dat naast onze academische kennis wel nog plaats was voor de tips en truuks van onze senior collega’s en hun on-the-field ervaringen in een professionele omgeving.

Iets bijgeleerd? Hoe vond je het niveau, de kwaliteit?

Mathias: Ikzelf heb absoluut veel bijgeleerd uit de Kickstarter. Je zag dat de coaches zelf zeer gepassioneerd waren door hun job, waardoor het niveau altijd zeer hoog lag. Ook de development case – een Windows 8 project op het einde van de opleiding die vele aspecten uit de Kickstarter inhield – was een zeer goede manier om veel ervaring en extra kennis op te doen.

Jens: Ik heb ook veel opgestoken van de opleiding. Zelf had ik nog niet heel veel ervaring met .NET, maar door de afwisseling van theorie en praktijk, waren dit de perfecte eerste drie maanden voor mij.

Het mag duidelijk zijn dat jullie twee onafscheidelijk zijn. Kenden jullie elkaar er van voor jullie bij Ordina kwamen werken?

Jens: De eerste keer dat ik Mathias gezien heb, was dag 1 van de opleiding. Tijdens de opleiding spraken we regelmatig na over de lessen.

Voor de dev case op het einde van de opleiding hebben we ook samen gewerkt. Hieruit bleek dat het goed klikte. Zowel het serieuze werk, als af en toe eens een goede lach, vinden we allebei heel belangrijk.

Mathias: Inderdaad! Jens en ik kenden elkaar niet voor we bij Ordina terecht kwamen, maar tijdens de Kickstarter werd duidelijk dat wij dezelfde interesses en ambities delen.

Tijdens het samen werken aan onze development case, bleek ook dat we een goed team konden vormen. Dit wordt (hopelijk) ook weerspiegeld in het project waar we nu ook samen bezig zijn, waar we ons altijd amuseren en toch ernstig doorwerken om uiteindelijk een product af te leveren waar we zelf trots op kunnen en mogen zijn.

Hoe is de ‘relatie’ met de andere Kickstarters?

Jens: Na een opleiding van drie maand samen gevolgd te hebben, wordt een band gesmeed. Deze is natuurlijk niet even goed en duidelijk met iedereen, maar toch vond ik dat er een goede sfeer heerste, bij iedereen in de groep.

Zoals het gaat bij consultants, zitten, buiten Mathias en ik, alle Kickstarters bij een externe klant. Gelukkig zijn we bij Ordina aan het juiste adres om niet enkel tijdens de werkuren, maar ook erna, contact te hebben met de collega’s, op allerlei events.

Dat is hoe het moet! Een goede collega, moet je volgens mij beschouwen als een vriend…

Mathias: Vanaf de eerste dag al vond ik dat we samen een leuke groep vormden. Iedereen had wat dezelfde interesses en kon al snel goed met elkaar overweg. Zo werd al snel een band gesmeed en ook hierdoor kwam ik elke morgen graag aan in Mechelen!

Na de Kickstarter zijn vele juniors al heel snel bij verschillende klanten gestart, waardoor het dagelijks contact er niet meer is, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd bij de CC-meetings en andere bedrijfs-evenementen waar Jens het net al over had. Het is altijd leuk om te horen waar iedereen mee bezig is en hoe het hen vergaat.

Over de auteur:

Pieter Nijs

Als .NET Software Engineer denkt Pieter steevast mee met de klant, zodat die de applicaties krijgt die hij écht wil. In zijn blogs zal hij zeker niet nalaten om de fun-factor bij Ordina rijkelijk aan bod te laten komen.