ORDINA BLOGT

Checklist voor de straffe madam

Het moederschap combineren met je carrière. Niet simpel, maar het kan wel!

  • Caroline Vandewal
  • 26 augustus 2014

Het moet voor mannen en vrouwen mogelijk zijn om zowel een gezin te hebben als een mooie carrière. Hoe? Door te kiezen voor een gezinsvriendelijke werkgever, zoals Ordina. Hier kan je meer en betere keuzes maken mbt je loopbaan. Ik geef enkele voorbeelden: flexibele werktijden, de mogelijkheid om thuis te werken en bouwen aan een loopbaan die niet te snel stijgt maar met tussentijdse plateaus.

Zelf ben ik moeder van een zesjarige zoon. Volgende week staat de boekentas weer klaar, het eerste leerjaar is een kwestie van dagen. De ongebonden sfeer van de zomervakantie moet dan weer wijken voor een strakke planning, met de nodige stress voor zowel mama als zoonlief. Maar gelukkig gaat die storm snel terug liggen en wordt alles weer ‘routine’. Graag geef ik je enkele persoonlijke tips om een goede balans te vinden tussen werk en privé, ik noem het de checklist voor de straffe madam!

                                                                                     

1. Werk minder
Kijk naar oplossingen om (tijdelijk) deeltijds te werken. Je verdient iets minder, maar je hebt meer tijd voor je gezin en jezelf. Neem echter geen overhaaste beslissingen, een time-out van een jaar kan aanlokkelijk lijken, maar er ontstaat een kloof in je professionele leven die je nooit meer inhaalt.

2. Besteed zaken uit
Je hoeft niet alles zelf te doen in het huishouden. Besteed je tijd en energie aan zaken die je graag doet en schakel af en toe de hulp in van je partner, familie, vrienden of externen. Denk bijvoorbeeld aan poetsen, strijken, koken, boodschappen doen, kinderen naar de sportclub brengen, ...

3. Besteed tijd aan jezelf
Zorg dat je zelf in balans bent en benut de momenten die je voor jezelf hebt. Voel je niet schuldig als je met een kop koffie in de zetel kruipt. Neem een bad, lees een goed boek, ga naar de kapper. Als jij er maar gelukkig van wordt.

4. Kook simpele en snelle gerechten
Vind je het ook belangrijk om te koken en samen te eten? Op het internet is genoeg inspiratie te vinden voor snelle en simpele gerechten. Je man en kinderen zitten echt niet te wachten op haute cuisine! Macaroni met kaas en hesp is bij ons al jaren een geslaagde klassieker.

5. Keep it simple & cut the crap
Soms willen we gewoon te veel. Vooral perfectionisten hebben daar nogal eens last van. Hou het eenvoudig en cut the crap. Wat niet echt moet, niet doen. En durf af en toe eens nee te zeggen.

En ten slotte, de term work-life balance is volgens mij uitgevonden door een man. Wij vrouwen, kennen dit onderscheid niet. We zijn masters in combineren en multitasken en benutten elk vrij moment op het werk om privé zaken te regelen.

Over de auteur:

Caroline Vandewal

Caroline is een van de drijvende krachten achter Ordina’s HR-beleid. Ze begeleidt de toepassing van HR-processen en ondersteunt collega’s in hun ontwikkeling. Integriteit en een positieve sfeer komen bij haar op de eerste plaats.