ORDINA BLOGT

IN THE SPOT Valentino Vranken BI consultant

De connectivator spot regelmatig een job binnen Ordina en legt een interview af met een van onze collega's binnen dat terrein. Deze keer een interview met een van onze Business Intelligence consultants, Valentino Vranken.

  • The Connectivator
  • 16 april 2014

                            

Hoe jong ben je, waar kom je vandaan?

Ik ben nog net de kaap van de 40 niet gepasseerd en woon in Hoegaarden, een landelijke gemeente in de buurt van Tienen dichtbij de taalgrens. Allicht gekend van het Hoegaardse witbier.

Hoe ben je bij Ordina terechtgekomen?

In de eerste 10 jaren van mijn carrière werkte ik als 'interne' software ontwikkelaar. Ik wilde echter een job met meer uitdaging. Als ontwikkelaar was ik altijd met data en databanken bezig, zoals bijvoorbeeld de implementatie van een Windows service die automatisch bepaalde databestanden (flat files) ging importeren in de databank.

Wat mijn nieuwe uitdaging betrof stond één ding vast: het moest en zou iets met data te maken hebben! Op dat moment was ik nog niet zo heel bekend met de term Business Intelligence, hoewel achteraf gezien heel wat van mijn activiteiten als ontwikkelaar overeen kwamen met wat men in de BI-wereld dagdagelijks doet: het beschikbaar maken van data voor allerhande rapporteringen.

Ordina was één van de plaatsen waar ik ging informeren naar de mogelijkheden. Het klikte direct, een job als BI consultant bij Ordina sprak me wel aan!

Hoe lang werk je al bij Ordina?

Ik werk hier 6 jaar, sinds april 2008.

Wat was je eerste indruk van Ordina?

Wat me vooral opviel waren de toffe collega's die allemaal bereid waren om je als nieuweling op weg te helpen. Er heerst hier een leuke en ontspannen sfeer, maar als het nodig is kan het ook ernstig.

In welke unit werk je?

Ik werk in de unit VisionWorks, de Business Intelligence unit van Ordina. Het interessante aan onze unit is de diversiteit: iedereen is conceptueel gezien met hetzelfde bezig, maar niet op vlak van technologie. Via presentaties op onze unit meetings komen we in contact met tools die we zelf niet dagelijks gebruiken maar in de toekomst wel interessant zouden kunnen zijn.

Wat is je rol binnen Ordina? Heb je bepaalde expertises?

Ik hou me hoofdzakelijk bezig met Microsoft BI oplossingen die gebruik maken van SQL Server en regelmatig ook SharePoint. Mijn achtergrond als ontwikkelaar is hierbij al enkele keren nuttig gebleken: voor echt complexe ETL's kan het in Integration Services handig zijn om wat .NET code te schrijven met de Script Component.

Je hebt onlangs de prestigieuze award 'Microsoft MVP' toegekend gekregen. Waar staat dat voor en hoe heb je dit verwezenlijkt?

MVP staat voor Most Valuable Expert. Het is een award die uitgereikt wordt door Microsoft op basis van community activiteiten van het afgelopen jaar. De award is geldig voor één jaar.

Ik ben al enkele jaren actief in de SQL Server community via o.a. mijn blog (http://blog.hoegaerden.be), forums en de Belgische SQL Server User Group waar ik deel uitmaak van de Raad van Bestuur. Zo heb ik ondermeer de SQL Server Days mee helpen organiseren en heb ik er zelf ook een sessie gegeven. Dit zijn een paar voorbeelden van activiteiten die mij de Microsoft MVP award hebben opgeleverd. Momenteel zijn er, voor zover ik weet, 4 SQL Server MVP's in België. Het is een eer om hier één van te zijn!

Wat vind je van de overall expertise bij Ordina?

De mix van juniors en seniors zorgt voor een mooie balans. De juniors kunnen met vragen steeds terecht bij de meer ervaren mensen waardoor ze sneller kunnen doorgroeien. De seniors training zo hun coaching skills, iets waar ze bij de klant voordeel uit kunnen halen.

Wat vind je van de werksfeer bij Ordina?

Aangenaam! De collega's zijn altijd bereid elkaar te helpen waar nodig. Ook bij de klant is het leuker als je samen met één of meerdere collega's aan een project kan werken. Op die manier heb je iemand om projectspecifieke struikelblokken te bespreken en kan je van elkaar leren.

Als je Ordina zou aanprijzen als werkgever, wat zou je dan vermelden als grootste troef?

De ingesteldheid waarmee Ordina naar de klant gaat: open, respectvol en eerlijk. Behandel de klant zoals je zelf behandeld wil worden. Kortom, wat hier beschreven staat: http://www.ordina.be/nl-nl/blogs/2014/januari/customer-service

Beschrijf Ordina met drie woorden:

Dynamisch, energiek, jong van geest (mag 5 ook?) :)

Welk Ordina moment zal jou het meeste bijblijven?

Dat zijn er ongetwijfeld meerdere, maar de connectivator events horen hier zeker bij. Omdat we als consultant veel bij de klant zitten zien we onze collega's niet echt zo vaak. De events zijn een leuke manier om medewerkers af en toe samen te brengen om zo nieuwe contacten te leggen of bestaande te onderhouden. Het connectivator event van juni vorig jaar in Planckendael zal me altijd bijblijven, ik mocht hier samen met Jan Bardi op het podium staan.

Als je één ding mocht veranderen, wat zou dat dan zijn?

Moeilijke vraag... Misschien toch de bedrijfskleuren. Als fervent mountainbiker en race fietser neem ik dit jaar via Ordina deel aan een aantal fietsevenementen. Wit met oranje is niet mijn favoriete kleurcombinatie voor mannenfietskleding :) Hopelijk komt er een nieuw design van de sportkledij in lijn met de Ordina mini's: meer zwart dus!

Nog iets toe te voegen?

Goh, ik denk dat ik alles gezegd hebt.