ORDINA BLOGS

Work hard. Play harder.

Presteren is een onderdeel van onze maatschappij geworden en als je niet aan je carrière werkt dan kan je al eens scheef bekeken worden. Maar buiten jouw comfort zone, daar gebeuren de coole dingen en daar groei je pas echt. Veel mensen vergeten dit en verdrinken zichzelf in hun werk. Het laatste wat je wil is thuis zitten met een burn-out omdat je te ver bent gegaan.

  • Jan De Wilde
  • May 28, 2014

Het valt perfect te verantwoorden dat je je volledig smijt op je job, maar vergeet niet uit jouw kot te komen. Hoe graag je ook werkt of leert omdat het jouw passie is, vergeet niet te ontspannen.

Dus ga ontspannen en breek de routine - ook al vergt dit soms een inspanning. Probeer eerst wat activiteiten binnen jouw comfort zone en beschikbaar timeframe. Plan die dingen in en zet één of meerdere reminders in jouw agenda. Vlot dat goed, ga dan uit jouw comfort zone. 

Je leert er nieuwe mensen en plaatsen door kennen en dit resulteert in nieuwe ervaringen, uitdagingen, opportuniteiten ... Het is een opwaartse spiraal waar een mens alleen maar beter kan van worden, want van nature zijn wij groepsdieren.

Toen ik in 2008 begon te werken kreeg ik vaak het volgende te horen: “Al dat werken, dat is niet goed voor u jong. Kom eens wat meer buiten.” Ontelbare keren heb ik dat mogen horen van mijn vriendenkring en ik maar steeds volhouden het allemaal wel goed ging komen. Maar goed kwam dat dus niet echt want het enige wat er gebeurde was “work hard”. Die “play hard” kwam er maar nooit van en vroeg of laat waren mijn batterijen gewoon plat.

Omdat ik nogal veel op mijn gat zat achter mijn computerke, ben ik toen begonnen met lopen. Zo’n 2 à 3 maal per week een korte afstand. Na 2 jaar liep ik 10 tot 15 km en dat is toch wel een prestatie voor mezelf. Het mag geweten zijn dat mijn conditie toen echt niet veel waard was, want sporten in mijn jonge jaren kwam in de vorm van gamen. 

Sporten is mijn vorm van ontspanning geworden. Mijn manier om mijn batterijen te super chargen. Ondertussen ben ik ook al vrij behendig geworden met een snowboard en durf ik al eens mijn mountainbike van stal halen om eens een goede toer te gaan rijden. Niet zo lang geleden was ik nog aan het snowboarden in Mayrhöfen en heb ik de grenzen van mijn conditie afgetast op de mountainbike in Houffalize.

Ik ben er van overtuigd dat veel mensen zich hieraan kunnen spiegelen. De manier waarop je ontspanning gaat zoeken hangt uiteraard af van persoon tot persoon. Maar wat we dus moeten onthouden ongeacht de job die je uitoefent is: Work hard. Play harder.