ORDINA BLOGS

Front-end ontwikkelaar anno 2014

De toolset van een front-end ontwikkelaar anno 2014 is niet meer dat wat het een paar jaar geleden was. De tijd dat je met kennis van HTML, CSS en jQuery voldoende bagage had om ergens aan de slag te gaan is voorbij.

  • Jan De Wilde
  • March 19, 2014

De front-end wereld gaat hard en dat zal je als front-end ontwikkelaar geweten hebben. Er zijn een paar belangrijke pijlers waar je naar moet kijken wil je ergens een goede functie versieren.

Package managers en task runners

De komst van package managers en task runners hebben onze dagelijkse taken enorm vereenvoudigd. Voorbeelden daarvan zijn Grunt en Bower.

De package manager zorgt ervoor dat je niet meer manueel plugins en scripts moet zitten downloaden. Ik herinner me maar al te goed hoeveel tijd daar steeds naartoe ging. Is een plugin afhankelijk van een andere plugin of script, dan zal de package manager dat voor jou afhandelen.

De task runner die zorgt ervoor dat je allerhande taken kan automatiseren. Sass / LESS, CoffeeScript, Jade, ... compileren, JavaScript minifying en nog zoveel meer. De mogelijkheden zijn oneindig, maar eens je alles door hebt, wil je niet meer terug.

Responsive, HiDPI (Retina), Web/Icon Fonts, SVG …

Responsive frameworks (Twitter BootstrapZurb Foundation, …) zijn ondertussen al gevestigde waarden. Maar een goed begrip van en de kennis om zelf een - basis - responsive framework te schrijven zijn goud waard. Weet je ook nog eens wat HiDPI is en waarom je beter web/icon fonts, SVG gebruikt en beelden optimaliseert, dan ben je goed bezig.

Multi device testing

Een HD of 4kHD TV, grote desktop schermen, tablets, phablets, smartphones. Deze ga je niet meer manueel zitten refreshen. Maak gebruik van een live reload server die jouw files gaat monitoren en een page refresh zal uitvoeren eens een wijziging gedetecteerd is. Ook hiermee spaar je eindeloos veel tijd uit en zal je een pak productiever zijn.

MVC frameworks

AngularJSBackbone.jsEmber.jsKnockout, … zijn allen frameworks die ervoor zorgen dat je snel en efficiënt applicaties kan gaan ontwikkelen. Two way binding en views populeren met data was nog nooit zo gemakkelijk.

Back to basics: JavaScript

Net door het introduceren van deze MVC frameworks is kennis van JavaScript een must. JavaScript is jarenlang aanzien als het lelijke eendje van het web, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Bovendien is JavaScript ook nog eens de juiste keuze bij het ontwikkelen van grote websites of applicaties waar snelheid troef is.


Wat is jouw visie? Hoe ervaar jij de shift in de front-end wereld? Gaat het te snel, of net niet? Zijn er zaken die ik vergeten ben en ook het vermelden waard zijn? Alle feedback is welkom!